Hibrit Araçların Çalışma Sistemi

Author:

Elektrikli araçların ülkemizde de yaygınlaşma başlamasıyla birlikte, hibrit araçların çalışma sistemi ve nasıl bir motor yapısı olduğu ve ne zaman yakıt ne zaman elektrik harcadığı ile ilgili soru işaretleri var insanların kafasında. Hibrit araçların çalışmasına dair çeşitli önemli hususlara değindik sizler için.

  • Dizel araçlara göre çok farklı bir çalışma sistemine sahiptir. 2 veya daha fazla enerji kaynağını kullanan ve bununla birlikte içten yanmalı motor ile birlikte destek batarya sisteminin ve bir de jeneratörün bu sisteme dahil olması ile birlikte harekete geçen bir araç tipidir.
  • Paralel, seri ve seri-paralel ortak figürasyon ile üretilen sistemler de mevcuttur.
  • Farklı fazlar ile birlikte daha işlevsel bir yapıya sahip olan araçlar, performans konusunda çok güçlü ya da verim sahibi değildir ancak kısa mesafede daha fazla etki yaratabildikleri için dizel araçlara göre %40 oranında daha yüksek verim sunmaktadırlar.
  • İlk fazda elektrik motorunun bataryaya desteği ile sistem harekete geçer ve düşük hızda daha yüksek verim elde edebileceğiniz bir çalışma sistemi ortaya çıkar.
  • Şehiriçi trafiğinde daha fazla verim elde edebileceğiniz bu araç, 50 km gibi bir hızda seyreder ve bu da ilk fazda ilerlemesini gerektirir.
  • İkinci faza geçildiğinde aracın normal hızının bir üst seviyeye geçtiğini görüyoruz ve yüksek performans sergilediği anda da bu fazda ilerliyor.
  • Benzin motoru ve elektrik motorunun ortak çalışması sayesinde özellikle dur kalk durumlarında çok fazla yakıt harcanmaz ve bu teknolojinin de en büyük artısı budur. Dizel araçlarda dur kalk eylemlerinde çok fazla yakıt harcandığı bilinir ancak hibrit araçlarda bu eylemler esnasında yakıt emilimi çok daha azdır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.