Elektrikli Araçlar: Yok oluşun hikayesi

Author:

20.yy’ in son çeyreginde elektrikli araçlar Amerika Birleşik Devletleri’nde ses getiricek bir şekilde aktif  olarak boy göstermeye başladı. Küreselleşme ve gelişen teknoloji ile birlikte yaşanan birtakım çevrsel ve küresel sorunların yanı sıra artan benzin ve benzeri fiyatlar elektrikli araçların kullanımını teşvik etti. Akebinde çevreci hareketlerinde baskısı üzerine, küresel boyutta etiketi olan firmalar elektrikli araçlar üretme kararı aldı. Hepimizin yakından bildigi, General Motor isimli şirket ‘’Ev-1’’ isimli ilk elektrikli otomobilini piyasaya sürdü.

Bu araç her kesimden bireylerin ihtiyaçlarini gerek ekonomik olarak gerekse geleneksel otomobillerden farksız olarak her türlü konforu karsılamaya yetecegi gibi bir çok ülkenin de petrole olan bagımlılıgını azaltacak bunun durumun yanı sıra çevresel kirlenmeyi minimum düzeye indircekti ki; Bu araçlara ne oldu da tarih sahnesinden bir anda yok oldu. Belki de yok oldu demek yerinde olmaz ancak üretimleri bir süreliğine durduruldu. Peki ne oldu da 20.yy’ ın son çeyreginde bu araçlar ortadan kaldırıldı. Sanıyorum ki hepimizin kafasında somut birtakim yorumlar belirmeye başlamıştır. Küresel ve kapitalist sistem gereği büyük petrol kartelleri oligarglar satın alınmış bürokratlar ve büyük araç şirketleri ve nicesinin elektrikli araçlara savaş acması aracların piyasadan çekilmesine; Bu araçları satın almış olan bazı müşterilerden zorla toplanması karşı çıkanların tutuklanmasına kadar giden geniş çaplı bir süreç  patlak verdi. Sonuç olaraksa gözlerden çok uzaklarda Amerika’nın çöllerinde bu araçların hepsi preslenerek hurda haline getirildi. Bu durum devrim niteliği taşıyacak bu araçların sonu oldu.

ev1_destroyed

Sınırlı sayıda aktörün küresel dünya sistemine yön verdiği bir Dünya da bu durumdan farklı bir durumu düşünmek polyanna düşünmekten farklı bir durum degildir.  Kaldırılmasının ardından doguracagı sonuçların kamoyuna çokta önemli bir durum degilmiş gibi lanse edilmiş olmasi sınırlı sayıda insanın tepki göstermesine neden olmus ve sonuc olarak bu araclar tabiri caizse katledilmişlerdir. Peki insanoğlu bu küçücük aracların kaldırılmasının ardından neler kaybetmistir.?

  • Geleneksel araçlardan çıkan egsoz gazlaranın küresel bir felakete sebep olması.
  • Fosil yakıtların kullanılması ile birlikte soluduğumuz havanın kalitesi minimum duzeye duşmüştür.
  • Bu araclar için gerekli olan her türlü yakıtın çıkarılması aşamasında doğaya verilen zararın boyutlarını kimse inkar edemez.
  • Herseyden önce cocuklarımız torunlarımız bize sorduklarında bize bıraktıgınız Dünya bu mu dediklerin de çekecegimiz vicdan azabı ile yaşamak şaka değil sadece düşünün.
  • Ya günümüzde yaşanan Ortadoğuda kanın gövdeyi götürmesinin sürekli devam eden bir istikrarsızlıgın yaşanmasınının savaşların patlak vermesinin temel sebepleri nelerdir ?

İşte bu koşullar altında elektrikli araçlar herkesin gözü önünde yok edildi.Simdiyse bir kez daha piyasaya sürülme aşamasında olan ve sınırlı sayıda da olsa Dünya’da ve Ülkemizde kullanılan bu araçlara sahip çıkmamız gerektiğini, gelecek nesillerimiz adına ve en önemlisi de Dünya’dan başka gidecek bir baskaDünyamızın olmadığını bilerek bu bakış aşıçsı ile gerektigin de gerekli adımları atmaktan çekinmeyecek bilinçli bir toplumsal bakıs açısı ile hareket etmemiz tüm insanlığın, geleceğimizin ve toplumumuzun yararına olacaktır.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.